štvrtok 30. januára 2014

Francúzska kuracia polievka

Pre rodičov na návšteve sa treba pokúsiť pripraviť to najlepšie, čo dokážem, takže poďme na domácu kuraciu polievku a lá francúzska kuchyňa... :+)

Prísady:
  trupy z jedného kuraťa
  3,5 litra vody
  4 stonky zeleru nakrájané na kolieska
  1 šálka nakrájanej mrkvy
  1 veľká nakrájaná cibuľa
  2 polievkové lyžice soli
  3 kusy bobkového listu
  4 strúčiky cesnaku, roztlačené
  4 guľky čierneho korenia

Postup prípravy:
               Vo väčšom hrnci do 3,5 litra vody pridáme kurča a necháme vodu zovrieť. Keď sa na hladine vytvorí pena, odstránime ju a pridáme všetky ďalšie prísady polievky. Necháme, nech sa vývar varí na slabom ohni, až kým sa z pôvodného množstva vody aspoň tretina neodvarí. Pokojne aj pol dňa, neponáhľame sa, aby sa chute dobre preniesli. Napokon polievku precedíme a môžeme buď okamžite použiť do polievky, s natrhaným vareným mäsom, trochou zeleniny a cestovinami. Alebo ju môžeme schladiť a odložiť do chladničky (spotreba do týždňa), prípadne do mrazničky (spotreba do 3 mesiacov) a v budúcnosti použijeme na základ ďalších vynikajúcich domácich jedál :+)

               Podľa francúzskej kuchyne tvorí základ slepačieho vývaru okrem kuracieho mäsa/kostí cibuľa, mrkva a zeler, no my môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, podľa vlastného výberu. Ja som do tejto várky napríklad pridala aj dve kolieska zázvoru, keďže máme práve chrípkové obdobie, tak nech nás aspoň trocha chráni ;-) Akurát, soli by som dala menej, lebo mne osobne prišla polievka slanšia než som zvyknutá.

Žiadne komentáre: