utorok 2. augusta 2011

Jemné čajové pečivo - bezlepkové

Naposledy, keď som dumala, akým drobným pečivom vybaviť rodičov na cestu, mala som predstavu jasnú, akurát recept chýbal. Osobne by som prijala nejaké čajové pečivko - ľahké pohryzkávanie :-) Takže prišlo na rad malé experimentovanie s klasickým receptom a vzniklo toto:

Prísady:

250g bezlepkovej múky (PK)
120g masla
120g mletého kryštálového (alebo krupicového) cukru
1 celé vajíčko
2 sáčky vanilkového cukru
1/2 čaj.lyžičky sódy bikarbóny
lekvár na potretie

Z tohto množstva prísad mne osobne vyšlo približne 60-70 hviezdičiek s priemerom cca 5-6 cm.

Pracovný postup:

1. Všetky prísady (okrem lekváru;-) ohriate na izbovú teplotu, zmiešame dokopy. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme postáť jednu až dve hodiny na chladnom mieste. Následne cesto rozvaľkáme do asi 0,5cm hrúbky a vykrajujeme podľa vlastných predstáv. Polovicu vzorov plných - druhú polovicu s otvorom v strede.

Môj tip: máte podobný problém ako ja - neviete čím budete vykrajovať? Pokiaľ nemáte po ruke vykrajovač, postačí aj obyčajný pohár. Ja som našťastie mala nástroj. Avšak nemala som nástroj na tie malé krúžky do stredu kvietkov. A tak som použila vrchnák od čínskeho pera. Hornú časť vrchnáka som dala dolu (našťastie to bola skladačka). Potom už bola práca jednoduchá. Ten koniec vrchnáka, ktorým sa vykrajovalo som zakaždým pred použitím ponorila do vody a cesto sa z neho dostalo von veľmi jednoducho - vyfúknutím. Skvelý nástroj! :-)

2. Vykrajované kúsky dáme na plech (ako vždy pri bezlepkovej múke - vyložený papierom na pečenie, ľahšie sa potom manipuluje s pečivom..). Pečieme v dobre rozohriatej rúre pri cca 160-170`C. Opäť platí, že hotové pečivko nedosiahne zlatistú farbu, nebojte sa ho preto po 2-4 minútach vybrať z rúry ešte relatívne bielej farby. Túto časť je najlepšie odsledovať každý podľa svojej rúry, osobne mám skúsenosť, že koľko rúr som vyskúšala, každá mala iný čas prípravy. Keďže čas pečenia drobného pečenia je vo všeobecnosti krátky, rozdiel 1-2 minút môže byť citeľný na kvalite.

3. Upečené a vychladnuté kúsky spájame tenkou vrstvou lekváru (plné+deravé). Podľa chuti si ich môžeme napríklad po okrajoch ešte ponamáčať aj do čokoládovej polevy. Ja som ich pripravovala dosť neskoro večer a tak sa mi už nechcelo... :-P No i tak, boli skvelé a zožali veľký úspech tak u celiatických ako bežných spotrebiteľoch :-)


A čo Vy? Vyskúšali ste? Chutilo? Alebo máte návrh na zlepšenie? Neváhajte a napíšte komentár :-)

1 komentár:

foxik povedal(a)...

Výborne pečivo, ktoré chutí skvele a môžu ho jest aj ľudia s bezlepkovou diétou :)