štvrtok 4. augusta 2011

Jednoduchá no stále skvelá verzia dezertu - Somlói galuska :-)

Skvelá sladká pochúťka pochádzajúca od našich južných susedov. V originál verzii je potrebné upiecť piškótové cesto, spraviť špeciálnu omáčku... Ale komu sa chce? :-) Takže tu je zjednodušená verzia pre pohodlnejšie typy môjho druhu ;-)

Suroviny:
mlieko
detské piškoty
zlatý klas (prášok na krém)
kakao
rumová esencia
kryštálový cukor


Postup:

1. Z prášku na krém - Zlatý klas a mlieka s cukrom (podľa návodu) uvaríme puding.

2. Piškóty rozdelíme do dvoch misiek. Piškóty v jednej mise zalejeme vlažným cukrovým mliekom (môžeme pridať trocha vanilkového cukru). Druhá misa piškót dostane vlažné mlieko zmiešané s kakaom. Necháme krátku chvíľu postáť, prebytok mlieka môžeme z piškót zliať.

3. V originálnej verzii boli ešte hrozienka, ktoré sa namáčali do rumu. Keďže nie som fanúšikom hrozienok, nakvapkám pár kvapiek esencie na tie kakaové piškóty. Teda ak nezabudnem... Ak aj zabudnem, nechýba mi:-)

4. Teraz môžeme začať vrstviť. Na dno pohára dáme svetlé piškóty. Druhú vrstvu tvorí pudingový krém. Ďalšiou vrstvou sú kakaové piškóty. Kakaové piškoty sa prikryjú druhou polovicou pudingového krému. Poslednou vrstvou je druhá polovica svetlých piškôt.

5. Teraz už len nechať postáť v chladničke a vynikajúca pochúťka je hotová. Mne 1 liter mlieka, 1 sáčok Zlatého klasu a 240g piškôt vystačilo na 6 približne 2,5 dcl pohárov.

6. Je zvykom pred podávaním na vrch pohára nastriekať šľahačku a posypať strúhanou čokoládou, alebo čo by aj grankom:-)


GOOD APETITE!

PS: ale teraz ma napadá, keby som chcela pripraviť bezlepkovú verziu tohto receptu, sú v obchodoch dostupné bezlepkové piškóty? Alebo to budem musieť vymyslieť trocha ináč? ...

Žiadne komentáre: